Fit & Food

Kijktip

De Gravin

Sinds kort heb ik ontdekt dat er op Netflix een hele afdeling is die over eten gaat. Afgelopen week heb ik de documentaire ‘The Worlds Best Diet’  van Channel 4 gezien. In de documentaire vliegen presentatoren Jimmy Doherty en Kate Quilton de hele wereld over op zoek naar.. het beste dieet!

De top tien was als volgt:

  1. IJsland
  2. Italie
  3. Griekenland
  4. Ok, dit is geen land maar een religieuze groep: Zevendedagsadventisten.
  5. Japan
  6. Zweden, Noorwegen, Denemarken
  7. Kuna Indianen (Panama)
  8. Frankrijk
  9. Spanje
  10. Nederland

De documentaire gaat af en toe een beetje snel (jammer genoeg ging het maar heel kort over Nederland) maar er kwamen toch een aantal interessante dingen naar voren. Wat ik opvallend vond? Dat gezond eten zeker geen rocket science is! Overeenkomsten die naar kwamen in de top tien:

Onbewerkt eten = gezonder.

De invloed van attitude. In de documentaire wordt de Franse Paradox aangehaald: hoe kan het dat de Fransen zo dun blijven terwijl ze stokbrood met brie eten en rode wijn drinken? Een verklaring hiervoor blijkt hun houding ten opzichte van eten an sich: drie maaltijden per dag, geen tussendoortjes en ze nemen de tijd om te eten!

De Kuna Indianen eten en drinken enorm veel cacao. Wel vijf glazen per dag!

In Scandinavië bestaat het dieet voor een groot deel uit bessen, graan, vis en verse groente.

In Japan wordt er veel vis en rijst gegeten. Als de Japanners hierbij niet zoveel Soya saus aten, stonden ze nog hoger op de lijst. Doordat er in Soya veel zout zit, komen hartklachten vaker voor in Japan.

Het dieet van de Zevendedagsadventisten: niet roken, geen alcohol en geen vlees. Ook geen suiker en cafeïne.

En dan tot slot het Mediterraanse dieet. In de documentaire bezoekt Kate het dorp Campodimele waar veel bewoners een hoge leeftijd bereiken. De dorpelingen bewerken hun tuinen tot hoge leeftijd en leven een actief sociaal leven.  Het dieet bestaat uit aardappelen, pasta, veel groente, fruit, peulvruchten, olijfolie, brood en rode wijn. La bella vita!

IMG_7739